Sculptuurhuis De Egge

Het oudste gedeelte van deze kunstenaarswoning aan de Spittaalstraat in Zutphen stamt uit de veertiende eeuw. Oorspronkelijk werd het pand gebouwd als graanpakhuis. Later werd het een winkel met daarboven een woning.

Vanaf 1973 bevinden zich op dit adres de woning en ateliers van het kunstenaarsgezin van Jacques en Netty van Franssen. Sindsdien is De Egge – zoals zij het huis hebben genoemd – getransformeerd tot een op zichzelf staande sculptuur. Midden in het huis heeft Jacques vanaf de begane grond tot het dak een hemelboom en een honingboom aangebracht, die het huis mede dragen.

Al het in De Egge getoonde werk is te zien als een verbeelding van het menselijke bestaan en vol verwijzingen naar het Zutphen van vandaag en gisteren. Je zal er onder andere een model van de grondsteen van het vernieuwde Zutphense stadhuis tegenkomen. Deze werd in 2004 door architect Thomas Rau officieel aan de Gemeente Zutphen geschonken, maar aan Jacques van Es in bewaring gegeven. Dit vanwege de verwantschap tussen het werk in De Egge en de basisgedachte die – gevat in de grondsteen – ten grondslag ligt aan het ontwerp van het vernieuwde stadhuis.

Vandaag de dag wordt het Sculptuurhuis niet meer door Jacques en Netty bewoond. Zij verhuisden een aantal jaar geleden naar een woning achterin de tuin van De Egge.
Je kunt ons al gratis steunen door je te abonneren op onze nieuwsbrief en op de hoogte te blijven van ons werk!